Modernizovana rafinerija u Pančevu

U prethodnom periodu, Tim Inženjerin Sistem, kao deo Konzorcijuma “Hertey Petrochem / IMG Engineering & Construction” izradio je projektno – tehničku dokumentaciju Modernizacije dela Rafinerije Pančevo. Nakon 3 godine izvođenja radova, u Pančevu je juče puštena u rad modernizovana Rafinerija nafte, koja će omogućiti da se u Srbiji u potpunosti pređe na proizvodnju goriva evrokvaliteta. Naftna industrija Srbije pustila je u rad obnovljenu Rafineriju nafte “Pančevo”, u čiju modernizaciju je investirano oko 550 miliona evra.

Generalni direktor “Gaspromnjefta” Aleksandar Djukov rekao je da uspešan završetak modernizacije Rafinerije potvrđuje da je “Gaspromnjeft” u potpunosti i u roku izvršio investicione obaveze iz sporazuma sa Vladom Srbije. Generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko najavio je da je NIS spreman za sledeću fazu investicija u Srbiji u naredne dve do tri godine, kako bi NIS dobio najbolju rafineriju u jugoistočnoj Evropi. Kravčenko je rekao da će u drugu fazu modernizacije Rafinerije u Pančevu biti uloženo 300 do 500 miliona evra.

Modernizacija Rafinerije počela je 2009. godine, a prema zvaničnim podacima NIS-a, u novom postrojenju ubuduće će se proizvoditi samo goriva evro-5 kvaliteta, i to u količini koja će moći da podmiri potrebe domaćeg i tržišta regiona. Nakon puštanja u rad novog pogona Rafinerije, emisija ugljen-dioksida biće 10 odsto niža od zakonom propisane granice. U okviru pančevačke rafinerije, već je završena izgradnja rezervoara za skladištenje tečnog naftnog gasa, u šta je uloženo više od devet miliona evra gde je omogućeno čuvanje najmanje 6.000 kubnih metara gasa. U okviru modernizacije pančevačke rafinerije, od 2009. godine izgrađeno je 28 objekata fabričke infrastrukture, najsavremenije trafo-stanice, komandna soba, uređaj za regeneraciju vodonika i sumporne kiseline, u šta je uloženo oko 90 miliona evra. NIS je započeo i rekonstrukciju dunavskog pristaništa u Pančevu, koje bi trebalo da se završi sledeće godine i omogućiće otpremanje derivata Dunavom iz Rafinerije, po najmodernijim ekološkim i tehničkim standardima.

Ruski energetski gigant “Gasprom” kupio je NIS krajem decembra 2008. godine i za 51 odsto akcija tog preduzeća platio 400 miliona evra.

 

By | 2012-11-02T10:27:14+01:00 November 2nd, 2012|Novosti|0 Comments